Mathieu Flamini: “Futbol iklim değişikliğine karşı ayağa kalkmalı” | Futbol

“TEn iyi futbolcu ve biyokimya girişimcisi Mathieu Flamini, “Hamburger – sadece hamburger – yapmak için ne yapmanız gerekiyor?” sorusunu soruyor. Cevabın 2.000 litre su olduğu ortaya çıktı. “Çılgın” diyor. Daha önce Marsilya’da, Arsenal’de ve Milan’da orta sahada gösterdiği tutku ve çaba, Fransız oyuncu yaşam planlarını açıklarken tüm hızıyla devam ediyor.

Günde bir kez yemek yiyen Flamini, çevre dostu bir yaşam tarzının faydalarını tanıtırken Soho’daki bir vegan kafede sıcak su yudumluyor. “İklim ve sağlık birbiriyle bağlantılıdır” diyor. Gelecek ay 40 yaşına girecek ve en son 2019’da Getafe’de üst düzey futbol oynamış ancak hâlâ konuşuyor ve bir sporcu gibi görünüyor.

Aynı zamanda, petrol bazlı ürünlere sürdürülebilir alternatifler sunan lider bir sağlayıcı olan GFBiochemicals’ın da ortağıdır ve biyoyakıtların potansiyel öncüsü olan levulinik asit ana ürün konumundadır. Yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtlarla değiştirmek büyük bir iş ve Flamini henüz başlangıç ​​aşamasındaydı; şirketi 2008’de, Milano’ya katıldıktan kısa bir süre sonra kurdu. Şirket şu anda karbondan arındırma arayışında olan çok uluslu şirketlerle çalışıyor.

Dünya çapında güvenli karbon seviyelerine ulaşmak için hala gidilecek uzun bir yol var. “İklim değişikliği göz ardı ediliyor” diyor. “Hindistan, Çin gibi ülkelerden bahsedecek olursak insanlar artık dışarıda spor yapamıyor. Oraya varmak istiyor muyuz?

“Plastik mi? Okyanusun her yerinde var. Çevreyi umursamasam da bebekler organlarında mikroplastiklerle doğuyor. Bunu görmezden gelemeyiz.”

Futbolun, gezegenimizi tehdit eden çevresel felaketleri önlemede rol oynayabileceğine inanıyor. Futbol? Özel jetlerin, hızlı arabaların, uçuş milleri kazandıran kıtalar arası turnuvaların ve petrodolar destekli kulüp sahipliğinin sporu mu? FIFA başkanı Gianni Infantino’nun Suudi Arabistan ile ortaklık yaptığı ve dünyanın en büyük petrol şirketi Aramco’nun yılda 100 milyon dolar karşılığında yönetim organına sponsor olacağı spor mu?

Evet futbol. Flamini solisti Yeşil futbol hafta sonuBu hafta sonu gerçekleştirilen bir girişim – Sky Sports sarıyı yeşille değiştirdi, BBC ve TNT de dahil oldu – taban düzeyinde ve okulların vejetaryen yemeklerin çevre için iyi olduğu mesajını iletmesini hedefliyordu.

Mathieu Flamini Arsenal’e geldiğinde şöyle diyor: “İnsanların bir seçeneği varsa, yeşil seçeneği seçmelerini istiyoruz.” Fotoğraf: Tom Jenkins/The Guardian

Hayranlar, Raheem Sterling’den karnabahar, patates ve ıspanaklı köri tarifi içeren bir yemek kitabı indirebilir gözlemci özellikle lezzetli olmalı. Temel mesajlardan biri, daha sık (her ne kadar özel olmasa da) vejetaryen beslenmenin, seri üretilen etin yüksek CO2 emisyonlarını önleyebileceğidir.

Strateji, sonuçta büyük adımlara yol açan küçük değişikliklerden oluşur. Flamini, “İnsanları güçlendirmeliyiz” diyor. “İklim değişikliği büyük ve korkutucu bir konu. Dünyayı kurtarmanız gerektiğinin söylenmesi, bir birey olarak kendinizi işe yaramaz hissetmenize neden olur. Şampuan ve duş jeli gibi gündelik şeyler fosil yakıtlardan geldiğinden, bunu parçalara ayırmanız ve onlara kirlilikten ve plastikten nasıl etkilendiklerini anlatmanız gerekir. Değişim yaratan insan sayısını milyarlarca kat artırırsanız büyük bir etki yaratabilirsiniz.”

Kampanyanın amaçlarından biri, İngiltere’yi örnek olarak kullanırsak, Londra’nın ultra düşük emisyon bölgesi, trafiğin düşük olduğu mahalleler ve İşçi Partisi’nin 100 milyon £’luk açma-kapama işlemleri gibi savaş alanlarında çıkmaza giren iklim değişikliği sorunlarını depolarize etmektir. Yeşil yatırımlar için taahhüt 28 milyar dolar. Sorunu tekrar futbola bağlamak gerilimi azaltıyor ve bu kış yaşanan sel felaketlerinin alt liglerdeki fikstürleri ciddi şekilde etkilediği göz önüne alındığında, İngiliz futbolunun da iklim değişikliğinden muaf olmadığı belirtiliyor.

Flamini, “Oyunumuz etkilendi ancak burada kimseyi suçlamıyoruz” diyor. “Masayı ortaya çıkarıyoruz ve onu anlamlandırmaya çalışıyoruz. Futbol ve spor, insanları birleştirebilecek ve zengininden fakirine, dünyanın her yerinden herkese hitap edebilecek, sahip olduğumuz son şeylerden biri. Futbol iklim değişikliğine karşı ayağa kalkmalı. Ne yapabilirler? Çözüm aramaya başlayın. CO2 dengeleme bu çözümlerden biridir. Ama bu minimumdur.”

Bülten reklamlarını atlayın

Erkekler dünya şampiyonasının 2026’da Kuzey Amerika’da, 2030’da üç kıtada ve 2034’te Suudi Arabistan’da düzenlenmesi planlanıyor. 2024 Paris Olimpiyatları çevre komitesinin bir üyesi olan Flamini’nin organizatörler için birkaç fikri var. “Yiyecekleri yerel olarak tedarik edin, sporcular ve taraftarlar için vejetaryen seçenekler sunun, plastikten kaçının, fosil yakıtlardan üretilenlerden daha sürdürülebilir ürünler kullanın ve ulaşımı azaltmaya çalışın.” Bu, tüm bu çözümlerin entegre olma planına dahil edilmesiyle ilgilidir. Bu bir yolculuk.”

Kendi yolculuğu, Arsenal fizyoterapisti Gary Lewin’in aylık kan testlerinde yüksek düzeyde cıva göstermesi üzerine pesketaryenizmden vazgeçmeyi içeriyor; Marsilya’da geçen çocukluğu ve dalış tutkusu ona Akdeniz’in kirletici maddelerle dolu olduğunu zaten göstermişti. Milanello antrenman sahasına giren Ferrari filosunda bir spor araba kullandığını açıkça itiraf ediyor.

“Zor bir bölgede büyüyen ve masasında her zaman yiyecek bulunmayan küçük bir çocuğu alın ve zavallı çocuğun büyüyüp çok yoksul bir çocuk olduğunu hayal edin. Bu çocuğun yüz binlerce kişinin önünde oynama hayali vardı ve o hayal gerçek oldu. Duvarda bir de spor araba resmi vardı, bu çocuğa onun da bu hayalini gerçekleştiremeyeceğini söylemek çok zor.

“Futbolcu muhtemelen bir spor arabaya sahip olacak ama aynı zamanda vegan olmak, karbon emisyonlarını dengelemek veya platformu aracılığıyla farkındalık yaratmak gibi başka şeyler de yapabilir. Belki daha sonra elektrikli bir araba alır.”

Flamini için Eurostar, eski bir özel jetle Londra ile Paris arasında sık uçan biri olarak paylaştığı telaşlı iş hayatının yükünü artık üstleniyor. Çevreye bağlılık herkesi ikiyüzlü yapabilir. “Ya New York’ta ailen olsaydı?” diyor. “İnsanlara tekneye binmelerini söyleyemezsiniz ancak eğer insanların bir seçeneği varsa, onların yeşil seçeneği seçmelerini istiyoruz.”

Futbolda ve iş dünyasındaki fikirleri değiştirmeye yönelik yaklaşımı büyük ölçüde uzlaşmacı ve ticari olsa da, Greta Thunberg ve benzerlerinin doğrudan eylem aktivizmine hala hayranlık duyuyor. “İlham verici” diyor. “12 ya da 13 yaşımdayken futbol topunun etrafında tekmeliyordum. Bu bir umut mesajıdır ve eğer mesajı şirketlere, yani futbola iletirseniz, bu çocuklar yarının tüketicileridir. Millet, değişme zamanı geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir